Het verhaal van Harry de Brauw

Daar sta je dan met je goede gedrag. “Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen”, zegt de arts. “Ik hoop dat uw gezinssamenstelling voltooid is, want na de chemokuur kunt u geen kinderen meer krijgen. Bovendien zijn de vooruitzichten gezien de aard van de tumor niet echt gunstig te noemen: u heeft 60% kans om dood te gaan.”

Het spreekuur is voorbij. Je gaat weer naar buiten en kijkt je vrouw aan. Heb ik het goed gehoord? Of klopt het verhaal toch niet? Of hebben wij het niet goed gehoord? Gaan wij weer terug naar de dokter ? Nee, dat kan niet: hij is bezig met de volgende patiënt.

Mijn vrouw zegt: “Wij kunnen het niet meteen aan de kinderen vertellen, wij hebben zelf tijd nodig om dit te verwerken”. Bovendien: hoe pak je het met je eigen kinderen aan? Alle drie tegelijk of toch maar liever ieder apart. Wat is de beste manier om hen de boodschap te brengen zonde een (grote) traumatische impact? Wie kan ons daarmee helpen?

Ik sta niet alleen

Ruim 91.000 mensen krijgen jaarlijks kanker. Er breekt een lange periode aan van angst en onzekerheid en keihard werken om alle behandelingen en de gevolgen daarvan goed te doorstaan. Bij een boodschap met zo’n enorme impact heeft iedereen steun nodig.

Die steun is er: je staat niet alleen. De mensen in je directe omgeving doen er alles aan om je bij te staan. In het ziekenhuis doen de artsen en verpleegkundigen hun uiterste best om je door het hele proces van behandeling heen te loodsen. In de periode na de behandelingen komen de meeste mensen pas echt toe aan de verwerking van wat hen is overkomen. En dan zijn er vrijwilligers en zorgverleners buiten het ziekenhuis die je kunnen helpen.

Er is dus hulp, maar heel veel mensen weten dit niet... Ook niet waar ze precies voor welke hulp terecht kunnen. We vergeten hoe zwaar het is voor mensen die leven met iemand die kanker heeft: partners, kinderen, familie en vrienden. Ook zij hebben steun nodig.

De weg

Veel mensen weten de weg naar de verschillende vormen van zorg niet te vinden. En daar wil Cancer Support wat aan doen. Cancer Support laat zien hoe belangrijk de emotionele begeleiding is van mensen die leven met kanker. Wijst de weg naar de verschillende mogelijkheden binnen de psychosociale zorg, zoals inloophuizen en therapeutische centra. En Cancer Support investeert in de toegankelijkheid en deskundigheid van de zorg.

Cancer Support maakt zich sterk voor de emotionele begeleiding van mensen die leven met kanker. Om ervoor te zorgen dat alle mensen die geconfronteerd worden met kanker en hun naasten weten dat er goede hulp en begeleiding is. En daar ook gebruik van kunnen maken op het moment dat ze het nodig hebben.

Help ons dit te realiseren

Ga naar www.cancersupport.nl/doneer-nu voor uw financiële bijdrage!